Wetsvoorstel beperking gemeenschap van goederen aangenomen door Eerste kamer

Op 28 maart 2017 heeft de Eerste kamer het wetsvoorstel beperking gemeenschap van goederen aangenomen. Met het aannemen van het wetsvoorstel is een historisch mijlpaal voor Nederland behaald. In lijn met vrijwel alle andere Europese landen zal binnenkort niet meer gelden dat standaard getrouwd wordt in algehele gemeenschap van goederen.

Algehele gemeenschap van goederen betekent dat al het vermogen, met enkele kleine uitzonderingen, van beide echtgenoten, zowel voor als na het huwelijk, tot de gemeenschap behoort. Dit wordt als onrechtvaardig gezien in een tijd dat mensen steeds later trouwen en ook zelf eerst het nodige aan vermogen hebben opgebouwd.

De gemeenschap van goederen zal voortaan in ieder geval niet meer bestaan uit goederen en vermogen dat al voor het huwelijk bestond en toebehoorde aan één van de echtgenoten. Dit blijft ook na het huwelijk privé. Ook kunnen schuldeisers niet meer zomaar gemeenschapsgoederen verkopen om schulden te voldoen van een van de echtgenoten.

Wanneer het wetsvoorstel in werking zal treden, is nog niet bekend. De wet zal geen wijziging brengen in de gemeenschap van goederen van reeds getrouwde stellen en zal alleen voor toekomstige huwelijken gelden, die gesloten zijn nadat de wet in werking is getreden. Stellen die na inwerkingtreding nog steeds in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen, kunnen dat overigens via huwelijksvoorwaarden bij de notaris nog steeds regelen.

Heeft u vragen of wenst u meer informatie naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met Maria Bowmer.

Neem contact op

Wetsvoorstel beperking gemeenschap van goederen aangenomen door Eerste kamer