Indexering alimentatie voor 2024

De overheid heeft bekend gemaakt dat alimentatieverplichtingen per 1 januari 2024 geïndexeerd worden met maar liefst 6,2 %. Dit percentage geldt zowel voor kinderalimentatie als voor partneralimentatie. De jaarlijkse indexering geldt automatisch, zowel voor in onderling overleg overeengekomen alimentatie als alimentatie die door de rechter is vastgesteld.

Indexering in voorgaande jaren

De Nederlandse overheid stelt jaarlijks het indexeringspercentage vast op basis van de inflatie. De percentages van de afgelopen jaren op een rij:

  • 2019: 2,0 %
  • 2020: 2,5 %
  • 2021: 3,0 %
  • 2022: 1,9 %
  • 2023: 3,4 %

Mocht u in eerdere jaren de alimentatie niet hebben geindexeerd, bestaat hier mogelijk alsnog aanspraak op tot vijf jaar terug in de tijd.

Wat gebeurt er als u de verhoging niet kunt betalen?

Als u alimentatie betaalt, kan het zijn dat uw inkomen niet hoger is geworden of juist is gedaald. Dan kunnen er gronden bestaan om de indexering niet toe te passen. Hiervoor zult u ofwel een nadere overeenkomst met uw ex-partner of meerderjarige kinderen moeten sluiten. Lukt diut niet dan zult u de rechter moeten vragen om de indexering uit te sluiten. Is de inkomensdaling drastisch dan is een verlaging van de alimentatie ook mogelijk.

Hoe kan Bowmer & Nuiten u helpen?

Als u twijfelt, of als uw inkomen in de afgelopen periode permanent is gedaald, laat de alimentatieverplichting nog eens narekenen door ons. Wij geven u graag advies over uw mogelijkheden. Wilt u in overleg met uw ex-partner of andere ouder de alimentatie herzien, dan bieden wij ook de mogelijkheid van bemiddeling door een neutrale alimentatieberekening op te stellen.

Voor vragen of informatie over alimentatie, neem contact op met Maria Bowmer.

Neem contact op